Kiállítás nyílt az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari- és Környezetmérnöki Karán az Ipari termék- és formatervezői szak hallgatóinak féléves projektmunkáiból

A 2023/24. I. félév során az Ipari termék- és formatervező mérnöki BSc képzés magyar és angol nyelvű szakának hallgatói a specializációjuknak megfelelően több témában készítették el terveiket, majd a kiválasztott munkákat kivitelezték.

A 2023. december 6-tól az ÓE- RKK Doberdó úti épületének Aulájában láthatók a hallgatók által készített alkotások.

Az enteriőr- és öltözéktervező specializáció III. évfolyamos, magyar-, és angol nyelvű hallgatói számára Szakmai technológia II., illetve Technology of specialization II tárgyból a féléves feladat NŐI RUHA tervezése és megvalósítása volt.

Az inspirációs téma az ART DECO, a két világháború közötti időszak modern stílusa, mely az élet minden területére kiterjedt. A ruha alap konstrukciója az „I” sziluettből indult ki. A ruhák különleges mintaképzésekkel vagy anyagmanipulációkkal készültek. Fontos szempont volt az anyag- és mintaválasztás, kreatív felület- és formaalkotó megoldások létrehozása, stílusos látványosság, igényes és esztétikus kivitelezés.

Témavezetők: Nagyné Dr. Szabó Orsolya és Korona Péterné, nagy segítséget nyújtott a tervek kiválasztásában Prof. Dr. Kisfaludy Márta, a kivitelezésben Némethy Virág.

Az enteriőr- és öltözéktervező specializáció III. évfolyamos, magyar hallgatói számára Integrált terméktervezés II. tárgyból a féléves feladat LÁMPA CSALÁD tervezése és egy választott elemének makett szintű megvalósítása volt.

A kreatív lámpatervezési projekt feladat keretein belül a hallgatók egy adott térbe terveztek világítótestet, az inspirációk korlátozása nélkül. Az elképzeléseiket szabadon öntötték formába, kísérleteztek innovatív megoldásokkal és egyedi formavilággal, hogy olyan lámpát hozhassanak létre, amely egyedülálló karaktert és atmoszférát ad a választott enteriőrnek. A tervezés során hangsúlyt fektettek az esztétikumra, funkcionalitásra és az adott tér egyedi igényeire.

Témavezető: Dr. Papp-Vid Dóra DLA és Koleszár András.

A III. évfolyamos csomagolástervezés specializáció hallgatói Integrált terméktervezés kurzuson munkacsoportokat szerveztek, így a kiállításon összesen négy csoport munkája tekinthető meg. Számukra a féléves feladat egy választott Hungarikum csomagolásának tervezése és megvalósítása volt.

A hallgatók szabadon választhattak a Hungarikumok közül, a négy választott termék a pálinka, kalocsai fűszerpaprika, az akácméz és a szőregi rózsatő lett.

Fontos szempont volt a design alapelvek szem előtt tartása, kreatív csomagolási megoldások létrehozása, napjaink trendjeinek figyelembevétele, valamint az igényes és esztétikus kivitelezés.

Témavezető: Bazsó Dalma