Szakirányú továbbképzések

Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzési szak

Minden divatcég célja, hogy vásárlóinak a lehető legjobb minőségű divatterméket kínálja a legversenyképesebb áron. Ennek a cél elérése érdekében alkalmaznak a divatipari vállalatok termékfejlesztő szakembereket. A termékfejlesztés végső célja a vevői elégedettség biztosítása a megtérülés minimalizálása mellett.

A divattermékek fejlesztése az a folyamat, amely során a célfogyasztó számára értékesíthető termékeket tervez és fejleszt egy vállalat.

A termékfejlesztés célja annak igazolása, hogy a brand megérti és betartja az adott termék gyártásához megállapított specifikációkat; ezeket egy szakembergárda ellenőrzi.

KÉPZÉS CÉLJA

Az ÓE RKK TTI szakirányú továbbképzés célja olyan szakmérnökök/szakemberek oktatása, aki összhangban a jelenkori igényekkel és a divatipar megváltozott feltételeivel – ld. Környezetvédelem, korszerű ipar 4.0 gyártási folyamatok, globalizálódott szállítói lánc, a hazai ágazati szektor felélénkítésére tett, összehangolt szervezeti fáradozások (MKSZ, TMTE, MDDÜ) – összhangban korszerű technológiák alkalmazásával indít szakirányú továbbképzést a divatipar hazai, és remélhetőleg nemzetközi szereplői számára.

MIVEL FOGLALKOZIK EGY RUHAIPARI TERMÉKFEJLESZTŐ SZAKEMBER?

Egy divatcég tervezési és gyártási részlegén belül egy termékfejlesztő részt vesz a teljes termékfejlesztésben a kezdeti rajzoktól a végső mintákig azzal a céllal, hogy a divatterméket az ötlettől a befejezésig eljuttassa, így a tervezési ötleteket megvalósítható és piacképes termékekké alakítsa.

Ők felelősek a divatközpontú termékek tervezéséért, fejlesztéséért és bemutatásáért egy vállalaton belül egy adott piacra, mint például kiegészítők, lábbelik, fehérneműk vagy női ruházati cikkek.

A termékfejlesztőknek gondoskodniuk kell arról, hogy a termékek hatékonyan készüljenek, megfeleljenek a minőségi előírásoknak, és igazodjanak a tervező víziójához, a márka esztétikájához és piaci pozíciójához.

KI ALKALMAZ TERMÉKFEJLESZTŐ SZAKEMBERT?

Divatcégek, divatmárkák, ruhaipari gyártók itthon és külföldön:

• Egy divatipari vállalatnál 1 tervezőre (a vállalat nagyságától függően) 3-5 termékfejlesztő jut.
• Hazai ágazati stratégia (ld. ágazati fejlesztés és piackutatás MDDÜ)
• Szakmai kiteljesedés lehetősége

Termékfejlesztőn belül is vannak specializációk, termékfajtánként:

• Női és férfiruházati termékek
• Denim
• Konfekcionált termékek
• Kötött termékek
• Férfi ingek
• Női finomkonfekció
• Öltözék kiegészítők

EGY TERMÉKFEJLESZTŐ NAPI FELADATAI A DIVATIPARBAN

• Együttműködik a tervezőkkel
• Nyomon követi a szezonális kollekciók fejlődését a tervezési koncepcióktól a prototípusokig
• Műszaki dokumentációt készít
• Részt vesz az anyagfejlesztésben és beszerzésben
• Kommunikál a különböző gyárakkal itthon és világszerte
• Együttműködik a gyártókkal
• Részt vesz a szezonális kollekciók piackutatásában, figyelemmel kíséri a trendeket
• Tudását folyamatosan fejleszti, hogy tájékozott döntéseket hozhasson egy termék fejlesztése során.


A másféléves, online képzés során széleskörű, speciális szakmai ismeretanyag sajátítható el, mely aktuális témakörökre épül. A tárgyak között szerepel például a digitális gyártás-előkészítés, ruhaipari konstrukció, modellezés és szériázás, kollekció tervezés, vállalati és üzleti menedzsment, branding és marketing, valamint fogyasztóvédelem. Az országban egyedülálló, színvonalas és komplex oktatás gyakorlati szakemberek bevonásával történik.

Részvétel feltételei:

Szakmérnöki képzés esetén, szakirányú továbbképzésre az vehető fel, aki legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett oklevéllel és mérnöki szakképzettséggel rendelkezik.

Szakember képzés esetén, szakirányú továbbképzésre az vehető fel, aki legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett oklevéllel és legalább 5 éves ruhaipari szakmai tapasztalattal rendelkezik.

A képzés helye: online felületeken, távoktatásos formában, e-learning tananyagok segítségével, félévenként egy-két személyes konzultáció biztosításával. A konzultációkra péntek délután, illetve szombaton kerül sor.

Képzés költsége: 350.000 Ft/félév

A jelentkezés módja: a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar honlapjáról letölthető jelentkezési lapon >>
Csatolandó dokumentumok: oklevélmásolat, valamint a szakmai gyakorlat/tapasztalat igazolása.

Kapcsolattartó: Sima-Molnár Viktória
Cím: OE-RKK-Terméktervező Intézet, 1034 Budapest, Doberdó út 6.
Tel: (1) 666-5931
E-mail: simamolnar.viktoria@rkk.uni-obuda.hu

Szakfelelős:
Dr. Oroszlány Gabriellaegyetemi adjunktus
E-mail: oroszlany.garbiella@rkk.uni-obuda.hu