Új fényben a korondi motívumok: Székely Judit textiltervező és kárpitművész előadása az Óbudai Egyetemen

Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari- és Környezetmérnöki Karának Terméktervező Intézete nagy sikerrel rendezte meg a “Korondi motívumok újraértelmezése a textiltervezésben” című előadást, amelyet az NTP-HHTDK 23-0060 pályázat támogatásával valósítottak meg. A rendezvény vendégelőadója Székely Judit, neves textil- és kárpitművész volt, aki lenyűgöző előadásával mély benyomást tett a résztvevőkre.

Székely Judit előadása a korondi motívumok gazdag világát és azok modern textiltervezésben való alkalmazását mutatta be. Az előadó részletesen ismertette a hagyományos korondi minták történetét és kulturális jelentőségét, majd bemutatta, hogyan lehet ezeket a motívumokat kortárs textilművészeti alkotásokban újraértelmezni és felhasználni.

Az előadás során Székely Judit számos saját művét is bemutatta, amelyek kiváló példái annak, hogyan lehet a hagyományos motívumokat modern kontextusba helyezni. A művész beszélt a tervezési folyamatáról, az inspirációiról és azokról a technikákról, amelyeket alkotásai során alkalmaz. A résztvevők betekintést nyerhettek abba is, hogyan lehet a régi és az új elemeket harmonikusan ötvözni, hogy egyedi és innovatív textiltermékek szülessenek.

A “Korondi motívumok újraértelmezése a textiltervezésben” című előadás nemcsak a hallgatók szakmai ismereteit bővítette, hanem hozzájárult ahhoz is, hogy mélyebben megértsék és értékeljék a magyar népművészet gazdag örökségét. Az esemény sikerességét a pozitív visszajelzések és a nagy létszámú részvétel is igazolta.