Új távlatok a tervezésben: CAD és prototípustervezés az Óbudai Egyetemen

Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari- és Környezetmérnöki Karának Terméktervező Intézete nagy sikerrel indította el “Bevezetés a CAD és prototípustervezésbe ArtiosCAD, illetve Solid Edge programokkal” című kurzusát. Az NTP-HHTDK 23-0060 pályázat támogatásával megvalósult kurzus széleskörű érdeklődést keltett a hallgatók és az iparági szakemberek körében egyaránt.

A kurzus célja az volt, hogy a résztvevők megismerkedjenek a modern CAD (Computer-Aided Design) technológiák alapjaival és azok gyakorlati alkalmazásával. Az ArtiosCAD és a Solid Edge szoftverek bemutatása során a hallgatók betekintést nyerhettek a tervezési és prototípuskészítési folyamatokba, amelyek elengedhetetlenek a mai ipari környezetben.

Az ArtiosCAD különösen hasznos a csomagolástervezésben, mivel lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bonyolult 3D modelleket és vágási mintákat hozzanak létre. Ezzel szemben a Solid Edge inkább a gépipari és általános mérnöki tervezésben játszik jelentős szerepet, hiszen komplex mechanikai rendszerek és alkatrészek modellezésére is alkalmas. A kurzus során a résztvevők számos gyakorlati példán keresztül ismerkedhettek meg ezekkel a szoftverekkel, miközben valós ipari problémák megoldásán dolgoztak. A “Bevezetés a CAD és prototípustervezésbe” kurzus sikeres megvalósítása ismét bizonyította, hogy az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari- és Környezetmérnöki Kara elkötelezett az innovatív oktatási módszerek és a korszerű technológiai ismeretek átadása iránt. Az NTP-HHTDK 23-0060 pályázat támogatásával megvalósult program hozzájárult a hallgatók szakmai fejlődéséhez és az egyetem hírnevének erősítéséhez.