XXI. századi témák a Terméktervező Intézet államvizsgáján!

Gondoltunk-e már arra, hogy milyen egy vegán kávézó, vagy hogyan segíti mindennapjainkat egy multifunkcionális munkaasztal? Mitől válik igazi közösségi térré egy bérház udvara vagy milyen egy helytakarékos biciklitároló a lakásunkban?

Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ végzős hallgatóink, akik ötletgazdag és innovatív szakdolgozati munkákat mutattak be a 2021. 02. 02-04-ig tartó, háromnapos védésen.

A 27 államvizsgázó a legváltozatosabb témákat dolgozta fel sikeresen, ami a végső osztályzataikban is érvényre jutott. 7 fő kiváló, 13 fő jeles és 7 fő jó minősítést kapott, ami egy évfolyamon belül kiemelkedően jó eredménynek számít. Az osztályzatokba nem csak a szakdolgozatokra és a bírálatokra adott érdemjegyek, de a prezentáció minősége, az elkészített makett, a kérdésekre adott, talpraesett válaszok is beleszámítottak, csakúgy, mint a szakmai tételekre adott, felkészült feleletek is.

Az Öltözék és kiegészítő modulon végzett hallgatók periférikus témákat választottak, így Janó Diána látványos, a 70’-es éveket idéző fellépő ruhákat tervezett az Ivan and the Parasol zenekar számára, míg Dániel Klaudia a Star Wars trilógia ihlette fejfedőket tervezett és kivitelezett a „con”-ok hostessei számára.

Langár Zsófia, Csomagolástervezés specializációt végzett hallgató, egy valós problémát dolgoz fel, kávékapszulák gyűjtőcsomagolására, ami egy igen aktuális, a fenntarthatósági szempontokat figyelembe vevő koncepció. Kertész Csilla pedig egy multifunkcionális telefontok és csomagolásának megtervezését vállalta fel. A toknak a készülék védelmén kívül további funkciókat is tervezett: legyen alkalmas vezeték nélküli fülhallgató tárolására és könnyű kezelésére, valamint elhelyezhető legyen a tokban a budapesti közlekedési bérlet is.

Az Enteriőrtervezés és textil specializáción végzett 23 hallgató témái 6 nagyobb csoportba oszthatók, többen foglalkoztak a mintatervezéssel, különféle enteriőrökbe, vagy adtak kiváló enteriőr- és stílus javaslatokat valós megrendelők számára. Különleges hangulatot teremtett Katona Iván, aki a Közel-keleti motívumokból inspirálódó, futurista mintatervezést választotta. Értékmegőrzőek, egyben az aktuális trendeket idézőek a kalocsai népművészeti elemeket átíró függöny, párna és lámpatervezések (Schneé Dóra és Bakos Rebeka), valamint a természet ihlette ágynemű-kollekció (Csobán Bettina) is.

Jónás-Nagy Fruzsina egy budapesti bérház belső udvarába tervezett olyan közösségi teret, mely sokféle generáció számára jelent kikapcsolódási lehetőséget és nyújt extra szolgáltatásokat.

Favorit volt a teázás és kávézás témaköre is, az előbbibe hőérzékelőkkel felszerelt tálcákat tervezett Sárközi Kamilla. Merész ötlet a dinamikus high-tech és a hagyományosan lassú teázási élmény összekapcsolása, melynek célja egy újabb, fogyasztóbarát termék létrehozása és piaci bevezetése. A kávézás témájának kapcsán, többek között, egy igen időszerű, vegán kávézó berendezésére tett javaslatot Ónody Eszter. Ő a környezettudatos gondolat jegyében tervezett bútorokat egy kis alapterületű helyiségbe, melyet térhatású falfestéssel tette optikailag tágasabbá.

Állatorvosi rendelő korszerűsítése, mozgáskorlátozottak számára tervezett lakás, valamint egy vidéki kastélyban működő művelődési ház funkció-bővítése és arculattervezése szerepel még a különleges témák között.

Számos hallgató választotta a bútortervezést, elsősorban a sokoldalú használatra és az új igényekre fókuszálva. Multifunkcionális lerakóasztal, és munkaasztal terve készült el magas színvonalon, (Brányi Vivien, Lengyel Ágnes), melyek a mostani, pandémiás időszakban mindenképp az otthon dolgozni kényszerülők munkáját segítik. Burány Csongor igényes, moduláris polcrendszert tervezett cipőboltba, míg Gulyás Villő az albérleteket gyakran cserélő fiatalok számára tervezett könnyen össze- és szétszerelhető bútorokat. A biciklizés virágzó kultúráját szem előtt tartva, innovatív, otthoni tárolókat tervezett Kaizer Anett.

A szociális érzékenység, az igényességre és a korszerűségre való törekvés volt az ihletője a sikeres dolgozatok kreatív témáinak.

Valamennyi munka nagy érdeme a sok, változatos látványterv, amit többféle számítógépes program segítségével valósítottak meg a hallgatók. Az oktatásban erőteljes hangsúlyt fektetünk a 2D-s és 3D-s programok készségszintű elsajátítására, hisz ez a záloga annak, hogy végzett hallgatóink, az egyetem elvégzése után, a munkaerőpiacon versenyképesek legyenek.

Köszönet illeti a témavezetőket és a külső konzulenseket, hogy az ötletek, ha csak terv szinten is, de megvalósulhattak. Képeinken ízelítőül bemutatunk néhányat a legjobb munkákból.

 

Prof. Dr. Kisfaludy Márta DLA

szakfelelős

Burány Csongor

Gulyás Villo

Jónás-Nagy Fruzsina

Endrész Dorina

Kaizer Anett

Lengyel Ágnes

Ónody Eszter

Katona Iván

Langár Zsófia