Ünnepvárás-ünnepvarázs

Decemberben ismét látványos kiállítást rendezett a Terméktervező Intézet, az Ipari termék- és formatervező szak III. évfolyamos, Enteriőrtevezés és Textil specializáció hallgatóinak legjobban sikerült alkotásaiból!

A téli ünnepeink szimbólumait, jelentéstartalmát, és megjelenési formáit, megismerve kezdték el tervezési feladataikat, melyek választható inspirációi a csillagászat, az Art deco és az eklektika voltak. Formai megoldás tekintetében a hallgatók szabad kezet kaptak, mert

  • terítéket
  • alternatív karácsonyfát,
  • ünnepi szoknyát és
  • ékszercsomagolást is tervezhettek projektfeladatuk témájaként.

Az 54 fős évfolyamból 17-en választottak terítékeket, melyeket rafinált textil manipulációkkal tettek különlegessé. A megterített asztalokat egyedi tárgyak egészítették ki, mint például mécsestartók, kristályok, madárkák vagy egyéb, saját készítésű díszítések.

A szoknyát választók is ügyeltek a részletgazdagságra és az inspirációk nyújtotta lehetőségekre. Megvalósult terveik rengeteg olyan innovatív ötletet tartalmaznak, melyek egyediek, és hiányoznak az üzletek kínálatából.

Valamennyi hallgató maga vásárolta meg a munkájuk elkészítéséhez szükséges alapanyagokat, selymeket, taftokat, tüllöket, organzát, kartonpapírt, vagyis nemcsak szellemi, de anyagi befektetés is számukra ennek a feladatnak a megvalósítása, a ráfordított időről nem is beszélve.

Azok pedig, a megadott inspirációk mentén az ékszercsomagolás mellett döntöttek, igazán újszerű szerkezeti megoldásokat készítettek. A gyűrűk, nyakláncok és órák számára kivitelezett doboz-megoldásokat többen is különleges, stílusban harmonizáló, elegáns zacskókkal egészítették ki.

Végezetül pedig essék szó a 70 cm magasságú, alternatív karácsonyfákról is, melyek igen nagy népszerűségnek örvendenek manapság. A világító szerkezetekkel ellátott modellek mellett különleges anyagú, formázott, festett és egyedi díszítésű maketteket is láthattak a kiállítás központjába állítva, karácsonyi hangulatot teremtve az idelátogatóknak, érdeklődőknek.

A III. évfolyamos, ITF-es projektfeladatok témavezetői: Korona Péterné és Nagyné dr. Szabó Orsolya voltak, s a kivitelezést Wester Erika is segítette. Művészeti vezető: prof. Dr. Kisfaludy Márta.

 

A kiállítást az egyetemi és kari Nyílt Napokon is megtekinthetik, 2019 december 18-án, 2020 január 16-án és 24-én.

 

Prof. Dr. Kisfaludy Márta DLA