Újabb rangos elismerés egy ipari termék-és formatervező mérnök hallgatónak!

I. díjat ért az inhalátor design, mely az asztmások és légúti betegségben szenvedők mindennapjait könnyíti meg!

Az Óbudai Egyetem, Egyetemi Kutató és Innovációs Központja (EKIK) idén is meghirdette a diplomadíj pályázatát és kiválasztotta a 3 leginnovatívabb szakdolgozatot/diplomamunkát, valamint a zöld különdíjat. Az évente kiírt pályázat célja, hogy az innovatív megoldásokat, eredményeket tartalmazó munkák ismertté váljanak és az EKIK mentorálásával azok piaci bevezetése megvalósulhasson.

Büszkék vagyunk, hogy idén, a 2020-ban végzett Ipari termék- és formatervező mérnök hallgatónk és jelenleg óraadó tanárunk, Feil Liza lett az első helyezett ezen a rangos egyetemi pályázaton. Ő egyébként Bagi Zsófia (I. hely), Lehofer Sára (II. hely) és Jancsó Emese (III. hely) után a negyedik hallgatónk, aki ipari terméktervező mérnökként, helyezést ért el ezen a versenyen!

Feil Liza Csomagolástervezés specializáción készítette el Inhalátor Design című szakdolgozatát, melynek témája egy innovatív inhalációs eszköz megtervezése volt. (témavezetője Dr. Németh Róbert DLA, egyetemi docens).

Dolgozatának témája olyan orvosi termékfejlesztés, mely elsősorban az asztmások és más légúti fertőzésben szenvedő emberek mindennapi életét könnyíti meg. A személyes indíttatásból származó projektjének elsődleges célja olyan innováció, melyben az új forma, funkció és anyag segítségével az inhalátor eltér a sokak számára idegen eszköztől és olyan termékké válik, melyben az emberek megbíznak, és számíthatnak rá a legváratlanabb helyzetekben is.

A termék nagy előnye egyrészt, hogy kialakításának köszönhetően, egy kézzel is kezelhető, illetve a készülékben található egy elektronikus adagoló számláló, mely mutatja a rendelkezésre álló gyógyszer mennyiségét, amit egyszerűen le lehet olvasni a kijelzőről.

A gondosan kiválasztott anyagú készülék hozzájárul a környezet védelméhez, mivel kialakításából fakadóan, könnyen szétszerelhető és újrahasznosítható. Hordozhatóságának és azonnali gyors használatának köszönhetően szabadságot és biztonságos érzést adhat a légúti betegségben szenvedőknek.

Liza ezzel tervével egyébként korábban már elnyerte a CSAOSZ által szervezett Hungaropack Student 2020 Csomagolási Diákverseny Hungaropack Student 2020 díját, valamint a kari Tudományos Diákköri Konferenciánkon is első helyezett lett.

Gratulálunk és további sikereket kívánunk Lizának a munkájához! "

Dr. Németh Róbert DLA
egyetemi docens