Szakmai Fórum az iparral való együttműködés jegyében

Az ÓE RKK Terméktervező Intézete rendhagyó Ruhaipari Szakmai Fórumot rendezett 2017. 02. 10-én. Az államvizsgákat követő napra szervezett rendezvényen ugyanis, a végzős hallgatók vizsgamunkáinak kiállítását is megtekinthették a résztvevők.

A szakmai fórum elsődleges célja volt az ipari cégek fejlesztési irányainak és a felsőoktatással szemben támasztott igényeinek megismerése, valamint az együttműködés lehetőségeinek felkutatása, a munkaerőpiacon versenyképes hallgatók képzése érdekében.

Az előadók szakmaszeretetet sugalló és közvetlen hangulatú bemutatóik során rávilágítottak arra, hogy a szakmának igen nagy szüksége van az utánpótlásra és támogatják a kart a korszerű igényeknek megfelelő képzés folytatásában.

A csaknem 40 fős hallgatóság előtt elsőként az intézet igazgatója, dr. habil Kisfaludy Márta DLA mutatta be a ruhaipari mérnökképzés szintjeit. Ismertette a korszerű képzés legújabb fejlesztéseit, melyet a hallgatók munkáiból összeállított válogatással illusztrált.

Ezután a Beo Kft. vezetője, Beofsics György ismertette az innovatív gyártás-előkészítési és szabászati rendszereket és ígéretet tett arra, hogy elősegíti a Morgan rendszer oktatásban való megjelenését az RKK-n. Előadásában említette, hogy napjainkban a gyártóknak teljesen új kihívásokkal kell szembenézniük, s ahhoz, hogy sikeresek legyenek az új piacokon, és ismerniük kell a korszerű automata rendszerekkel támogatott munkafolyamatokat. Az általuk forgalmazott komplex szabászati rendszer a bestseller megoldás, tökéletesen integrálva az MD CAD®, MD COP® és MD Analytics® szoftverrel, hogy az bármikor tudja irányítani, ellenőrizni és analizálni a termelést.

Az Eagle Ottawa a világ legnagyobb autóipari bőr beszállítója, amint azt Gajdácsi Andrea, a szolnoki Eagle Ottawa Hungary Kft. HR Igazgatója kiemelte. 4 kontinensen 23 telephelyen, több, mint 10.000 munkavállalóval dolgoznak. 32% a globális piaci részesedésük és az első 150 között jegyzik a new yorki tőzsdén. A szolnoki leányvállalat festőüzeme 2004-ben épült meg, ahol 600 munkavállaló dolgozott. Az új szabászati üzem 2015-ben, 19.000 m2 - en épült fel, s mára már 1.600 munkavállalót foglalkoztat. A megnövekedett feladatok ellátására több bőripari-szakemberre lenne szükségük.

A Felina Hungária Kft.-t Szabóné Vozár Katalin képviselte. A fehérnemű gyár termelési és logisztikai vezetője szerint, a ruhaipar ma Magyarországon kb. 50.000 főt foglalkoztat, s csak azok az üzemek maradtak meg az országban, akik képesek magas értékű, kiváló minőségű áru előállítására. Nálunk még fellelhető az a képzett munkaerő, amely Németországban már alig van meg, továbbá előnyt jelent a földrajzi elhelyezkedésünk és szorgalmunk is. A folyamatos fejlesztések elmaradhatatlanok, melyek tapasztalatairól részletesen beszámolt az előadó. Kifejtette a szakmai utánpótlás sürgősségét és fontosságát is, melyhez partneri közreműködését ajánlotta fel.

A Salzol Kft. sikertörténetét Salga Zoltán ismertette a hallgatóságnak. A cégcsoporttá fejlődött Kübler cég, napjainkra az európai munka- és védőruházati piac egyik piacvezetője lett, beleértve a hazai piacot is, ahol az értékesítők 1993-ban kezdték meg tevékenységüket A magyar kapcsolat a kazincbarcikai Salzol Kft., mely a legnevesebb cégek számára készít sajátmárkás munkaruházatot. Ezek már nem a hagyományos összetételű, strapabíró anyagokból készülnek, hanem olyan funkcionális textíliákból, melyeknél nanotechnológiát alkalmaznak és ez által a textilanyagok újszerű tulajdonságokat kapnak. Magyarországon komoly versenyhelyzet alakult ki a munka- és védőruha piacon. Stratégiájuknak megfelelően főként az igényesebb vevőkör felé fordulnak, akiket egyéni kiszolgálással, kiváló minőséggel és elérhető árakkal kívánnak megnyerni és megtartani.

Az Intrudair Kft. ejtőernyős és szárnyas ruhák fejlesztésével foglalkozik. A cég egy kis garázsból kezdte meg a működését, egyetlen egy varrógéppel. Mára már több, mint egy tucat embernek ad munkát. Dolhai Zoltán tulajdonos egy olyan szárnyasruha-kollekció kifejlesztője, amely a világ legnagyobb márkái között van jelen, hazai büszkeségként, a Nyíregyházán gyártott termékeivel. Szerinte a szárnyas-ugrás különlegessége, hogy ebben a speciális öltözetben időt lehet eltölteni a levegőben. A ruhában kialakított közbenső cellák levegővel feltöltődve, szárnyprofilt képeznek és a szabadesés érzését repüléssé alakítják át. Emelkedni nem, de siklani kiválóan lehet vele.

Az előadások utáni kötetlen beszélgetés résztvevői számos hasznos és előremutató javaslatot fogalmaztak meg az egyetem és az ipari partnerek közötti jövőbeni együttműködési lehetőségek kapcsán. Prioritást élveznek a közös kutatások, pályázatok és projektek, valamint a duális és kooperatív képzések, továbbá az aktuális szakdolgozati témák.

A Szakmai Fórum résztvevői megállapodtak, hogy a párbeszédet folytatják annak érdekében, hogy megtalálják a leghatékonyabb együttműködési és finanszírozási megoldásokat.

 

2017. 02. 20.

Dr. Hottó Éva

egyetemi adjunktus