Legyél Te a Fény Mestere

Idén is elindult a Fény Mestere hallgatói társdíja a Junior Master of Light. Ennek alkalmából a tavalyi győztessel, Kiss Dorottyával beszélgettünk.

A Junior Fény Mestere díjat a Te nyerted meg. Bemutatnád a pályázatodat, az alapötletet? 

Lampa MAGNIFICO elnevezésű világítás szettel pályáztam, ami 2015-ös diplomamunkám (MOME Tárgyalkotás MA) is volt egyben. A fő inspirációt a mágnesekkel való játék és kísérletezés adta, ezt a különleges élményt szerettem volna beépíteni egy használati tárgyba.

A Lampa MAGNIFICO világítás szett mágneses impulzusra kapcsolódik fel, ami a felkapcsolás élményét játékossá, változatossá teszi. A lebegő gyűrű-mágnesek adta innovatív felkapcsolási mód meglepi, majd felfedezésre buzdítja a lámpa használóját. A különleges hangulatlámpa új színfolt hétköznapi tárgyaink felhasználó élményeinek palettáján.

Mi történt veled a díjátadó után?

Közvetlenül a díj elnyerését követően február közepétől április elejéig a Kortárs Építészeti Központban állíthattam ki a lámpát, ezzel párhuzamosan egy francia televíziós műsor készített interjút velem az alkotás kapcsán innováció témában. Az áprilisi Construma Otthon Design kiállítás Magyar Design standjára örömmel fogadtam a meghívást.

Kis intermezzo-ként elkészítettem és megvédtem a Design- és művészetmenedzsment diplomámat (MOME), ami a SZTNH Ujvári János diplomadíj 3. helyezését nyerte el. A diploma-őrület csillapodásával nyáron megismerkedhettem a Junior Master of Light díjat támogató ERCO Lighting GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviseletének vezetőjével, Müller Lászlóval, akihez úgy érzem, bármikor fordulhatok szakmai segítségért – majd a Junior Master of Light díj részeként az ERCO lüdenscheid-i központjában részt vehettem egy 3 napos nemzetközi világítástervezési workshopon. Lenyűgöző volt a megtapasztalt precizitás és profizmus.

Közben felkérést kaptam a Külügyminisztériumtól a „Shaping Hungary – Magyar design a 21. században” című nemzetközi vándorkiállításon való részvételre, amely során tervezetten 9 állomáson mutatkozhat be Európa szerte a Lampa MAGNIFICO. A vándorkiállítás 2. állomására, a prágai Designblok-ra meg is hívtak ősszel, hogy személyesen népszerűsítsem a kiállítást és a lámpát, rendkívül pezsgő élmény volt.

A sok történést gazdagították interjú-felkérések, online és offline cikkek (többek között Octogon, MagyArt blog, Stilblog, Magyar Építőművészet, Építészfórum, KöMaL), megbízások összefoglalva tehát nagyon termékeny év volt (és még nincs vége)!

Min dolgozol éppen? Milyen terveid vannak a jövőre nézve? 

Saját márkám, a youHU! fejlesztésére, üzleti tervezésre fókuszálok most különösképpen, de emellett nem szorulhatnak háttérbe a különböző formatervezési, grafikai, designmenedzsmenti megbízások teljesítései sem.

Az egyetemi tanulmányok befejeztével új rutin kialakítása vár rám, tudatosabban fogom vezetni a vállalkozást, végre meg tudom adni a neki járó időt. A célom átgondolt termékpaletta kialakítása, termékfejlesztés, a termékforgalmazás erősítése egyéni vállalkozásom szolgáltatás oldala mellett.