Határtalan Design / Design without borders 2021

A hazai dizájnélet hosszú évek óta meghatározó fóruma a Határtalan Design kiállítás, amely mára már nem csupán bútor-, textil-, forma- és ékszertervezők, képzőművészek munkáit mutatja be, de egyfajta összművészeti fesztiválként kortárs táncosok és zenészek számára is bemutatkozási lehetőséget kínál.

Idén 16 országból – Ausztria, Csehország, Észtország, Finnország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia és Svájc – több mint 150 alkotó művei láthatók, köztük olyan világhírű dizájnereké, mint a finn Yrjö Kukkapuro, Erja Hirvi, a spanyol Jaime Hayón, a brit Ross Lovegrove vagy a német Sebastian Herkner.

A Made in Slovenia – The Future of Living című szelekció a szlovén dizájn legújabb törekvéseit a ljubljanai Kreatív Központ kurátorainak válogatásában tárja a látogatók elé, a lengyel Adam Mickiewicz Intézettel együttműködésben pedig többek között a Łódź Design Festival „must have” pályázatán díjazott tárgyak is helyet kapnak a kiállításon.

Negyedik alkalommal jutnak komoly szerephez a kortárs ékszertervezők, akiknek kiválasztásában olyan neves kurátorok vettek részt, mint Cornelie Holzach, a pforzheimi Schmuckmuseum igazgatója, Elisabeth Heine, a pforzheimi Schmuckmuseum meghívott kurátora, Susanne Hammer osztrák ékszerművész, Spengler Katalin művészeti író, gyűjtő, valamint a Határtalan Design szervezői. A szelekció célja, hogy a látogatók minél teljesebb képet alkothassanak a műfaj legprogresszívebb újdonságairól. A kortárs ékszertervezőket bemutató kiállítási egység keretében minden évben egy figyelemre méltó iskola is bemutatkozik. Ezúttal az Észt Művészeti Akadémia Ékszer és Ötvös Tanszéke hallgatóinak munkái láthatók.

A projekt a műfajok és tematikák közötti átjárhatóságot állítja fókuszba, a címe a kezdeményezés nemzetköziségére, a régiós párbeszédre, az európai összetartozásra és az egyes művészeti ágak közötti kapcsolatokra is reflektál. A szervezők kifejezett szándéka, hogy bemutassák a dizájn tágan vett értelmezési lehetőségeit: a fogalmat kiszélesítve a kreatív szemléletet és az innovációt helyezik a középpontba, amely a folyamatos inspirációszerzésre, a különböző társadalmi, szakmai, generációs csoportok párbeszédére, az eltérő vélemények ütköztetésére, az információk rendszerezésére és átadására épül. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a bemutatott alkotások, projektek, tárgyak a különféle területek – a képzőművészet, a tárgy- és formatervezés, valamint a vizuális művészetek és az előadó-művészet – termékeny egymásra hatásának jelentőségét hangsúlyozzák. A válogatás azonban nem csupán az alkotókra helyezi a hangsúlyt, de kiemeli a társadalmi felelősségvállalás, a környezettudatos gondolkodás, a fenntartható fejlődés és a civil közösségek, az alkotók társadalmi szerepének és a hálózatépítésnek a jelentőségét is.

A Határtalan Design kiállításhoz kapcsolódik a textiltervezők projektje, a TEXHIBITION.
A Szigeti Szilvia textiltervező által hat éve életre hívott program a tervezők és a gyártók együttműködését segíti. A legfrissebb fejlesztések ebben az évben is helyet kaptak a válogatásban.

A múzeum emeleti kiállítótereiben második alkalommal kortárs szőnyegtervező művészek alkotásai láthatók.

Molnár Viktória