Három szakmaterület innovatív projektjei az államvizsgán

Három szakmaterület innovatív projektjei az államvizsgán

Idén nyáron 30 formatervező mérnök tett sikeres államvizsgát a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karán. Szakdolgozati projektjeiket minden alkalommal nyilvános kiállításon mutatjuk be az az érdeklődőknek, az Egyetem Doberdó úti Tanácstermében.

Az Óbudai Egyetem RKK karán folyamatos a megújulás a hallgatói innováció területén. Az Ipari termék- és formatervező mérnöki szak három specializációja, az Öltözék és kiegészítők, az Enteriőr és textil és, valamint a Csomagolás mindinkább a kreatív ipari kihívások irányába fejlődik. Eszerint a műszaki területek, a design, az ergonómiai és marketing ismeretek kreatív ötvözésével a hallgatók egyre magasabb szintű projekt feladatokat képesek megoldani, illetve hazai és nemzetközi pályázatokon eredményesen részt venni.

A szakdolgozatok is, ennek megfelelően, komplex gondolkodásmódot igényelnek. Az ötlettől azonban hosszú út vezet a kivitelezett modellekig, prototípusokig, melyek összhatásán a helyes arányérzék, a választékos szín- és anyaghasználat, különleges formaalakítás és igényes technológiai megoldások érvényesülnek.

Az enteriőr témák fókuszában voltak például a kis terek funkcionális átalakításai és berendezései, kreativitást fejlesztő óvodai térelválasztók, illetve stílus-meghatározó mintatervezések. Csomagolástervezés tekintetében előtérbe került az e-kereskedelem, a gyógyszerek okos szállítói csomagolásai, az egyedi- és gyűjtőcsomagolások korszerű megoldásai éppúgy, mint a játék- és kozmetikumcsomagolások új arculatai. Zero-waste öltözékek és újrahasznosított anyagú, látványos fesztivál - esőkabátok, funkcionális triatlon táskák és a hagyományőrző minták textilmintaként történő átírásai jellemezték az öltözéktervező hallgatók különleges témaválasztásait.

A fotókon látható munkákat Dósa Anikó, Nyíri Dóra, Oláh Veronika, Papp Krisztián, Pintér Ábel, Sölch Bernát, Szabó Vanda és Vági Ágnes készítették.

Prof. Dr. Kisfaludy Márta

Fotó: Drubák György