Hallgatónk sikeres részvétele a Budapest Central European Fashion Weeken

A Magyar Divat & Design Ügynökség 2020. szeptember 10. és 13. között rendezte meg a Budapest Central European Fashion Week-et, melyen a magyar divattervezők mutathatták be legújabb kollekciójukat. A  Young Talents Show-ra Ferencz Noémi, idén júniusban államvizsgázott, ipari termék- és formatervező mérnök hallgatónk is benevezett és márkakollekciójával részvételi lehetőséget nyert a látványos eseményen!

A helyszín stílusosan a Fashion Streeten (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 15.) található Deák Palota volt. A rendezvényt, a pandémiás helyzetre való tekintettel, rendkívüli biztonsággal szervezték meg és csak kisebb létszámú, meghívott vendégkörnek volt szerencséje végignézni a legfrissebb trendeknek megfelelő kollekciókat. A bemutatót is rendhagyó módon bonyolították le, mert a modellek pasztellszínű posztamensekre állva, lassú forgással mutatták körbe a tervezők öltözékeit.

Noémi célja egy európai piacra szánt kollekció megalkotása volt, amely a slow fashion és a fenntartható divat méltó képviselője lehet. Kollekciójának alapanyagául egy 100%-os lenvásznat választott, míg printjeinek meghatározásához olyan festési és mintázásai technikákat keresett, amelyek környezetkárosító hatásai minimálisra csökkenthetők. Az ezeréves múltra visszatekintő textilfestési technikák kutatásai után egy ősi japán technikára, a Tataki-zoméra esett a választása. Ezzel a technológiával, a mintázás után, a csupán minimális nedvesség-tartalmú növényi elemek komposztálható részei maradnak fenn hulladékként. A zero waste szabásmintatervezésre és a nyers levelek használatára utalva, a kollekciójának a ZERAW márkanevet adta.

Ferencz Noémit a divatbemutatón való részvétellel együtt, beválasztották az MDDÜ által indított, és a 2020. novemberében kezdődő Young Talents Programba is. A hat hónapon át tartó programban azok a tehetségek találhatják meg a számításukat, akik a felsőoktatási intézményekben elsajátított ismereteiket szeretnék továbbfejleszteni a tervezés, a gyártás és az üzleti ismeretek terén. A szakmai tapasztalatokon túl, személyesen is megismerkedhetnek azokkal a helyszínekkel, illetve folyamatokkal, amelyek elválaszthatatlanok a divatipari szereplők mindennapjaitól. A mentorprogram kapcsolati hálót is biztosít a feltörekvő tehetségeknek első sikereik megalapozásához.

Gratulálunk Noémi sikeréhez!

Prof. Dr. Kisfaludy Márta DLA