Építészeti labirintus

Idén valamennyi III. évfolyamos, ITF szakos hallgató egyszerre állította ki az elmúlt félévi projektfeladatainak kreatív megoldásait.
A Textil és enteriőr modulos hallgatók függönyeihez, térelválasztóihoz, valamint az Öltözék és kiegészítők modulos hallgatók ruháihoz az építészet régi és új alkotásai adták a gazdag inspirációt.
Az egységes szemlélet különleges stílusokat és technológiai megoldásokat eredményezett. Applikációk, rétegződések, berakások, lézervágott filc felületek, nyomott és kézzel festett minták, kézi csomózás, szalagbeszövés és dús fodrozás egyaránt jelen voltak az inspiratív kiállításon. A 19 kiállító hallgató az áttetsző és sötétítő függönyök egyedi látványát további számítógépes, kézi rajzolatú, sőt mázas csempe mintacsalád- tervek egészítette ki, tapéta, bútorhuzat, illetve csempe témákban.
A Csomagolás modulos hallgatóknak olyan ajándékdobozt kellett tervezni, melybe 2-4 db csoki-bonbon elhelyezhető. Ez lehetett bármilyen csoki-különlegesség, csomagolatlan vagy előre csomagolt minőségben. Készülhettek az Óbudai Egyetem, az RKK vagy az ITF részére, mely intézmények vezetői, oktatói cégeknek, szakmai kollégáknak, külföldi partnereknek stb. adnák kis, szellemes ajándékként.
Képeinken a közönségszavazás első 9 helyezettje látható.
Az összesítésben első lett Bihary Kamilla, 27 szavazattal, második helyen Dobosy Kinga, 21 szavazattal, míg a harmadik helyen Szél Kata, 20 szavazattal végzett.

A függönytervek között is a legtöbb szavazatot kapta Bihary Kamilla, (27) akit egy lépcsőkorlát hullámos, egymást fedő formái inspiráltak. Különleges, áttört mintázatú térelválasztójához sokszínű csempemintákat is tervezett és kivitelezett.


1.-2. fotók Bihary Kamilla évfolyamnyertes munkái

Ebben a kategóriában második lett Dobosy Kinga, (21) akinek az óriási léptékű függönyét a belvárosi házak kovácsoltvas kapuinak ívelt, elegáns vonalai inspirálták. A függöny sorcsomózott makramé technikával készült; 8mm vastag pamutszálas kötélből.

Harmadik helyezést ért el Gulyás Anna Debóra, (17) aki az inspirációs témát Budapest összességében látta meg. A vakolatmállást, elszíneződéseket és az épületek erózióját
az applikáció és a festés vegyes technikájával jelenítette meg.


3. fotó Dobosy Kinga függönye

4. fotó Gulyás Anna Debóra vakolat-mintás függönye

A ruhások között első helyezést ért el Szél Kata, (20) akit a Tüskecsarnok sárga, rácsos szellőzői ihlették levarrt hajtásokkal díszített meleg sárga ruhája megvalósításakor.


5.-6. fotók Szél Kata "Tüskecsarnok" ruhája

Második lett Farsang Diána (15), akinek a parketta mintázat inspirációjú faktúra ruháján kétféle anyagmanipuláció található, a felső részen egy patchwork technológiával készített, sávokból illesztett, geometrikus mintázat, míg a szoknyarészen azonos ritmusú berakások jelennek meg.
Krémer Virág, harmadik helyezett (14) hallgató ruháját a 4-es metró, Fővám téri megállójának belső tetőszerkezete inspirálta, melynek jellegzetes gerenda mintázata jelenik meg az osztott színű ruhán.


7.- 8. fotók Farsang Diána és Krémer Virág faktúra-ruhái

A bonbonos reklámdobozok 18 hallgatója közül Szűcs Anna Dorottya 15 szavazattal az első, Radics Anikó 9 szavazattal a második, míg Sölch Bernát Máté 8 szavazattal a harmadik lett. Szellemes és elegáns ajándék csomagolásaik méltán képviselnék egyetemünket és karunkat egyaránt.


9. fotó Szűcs Anna Dorottya elegáns doboza

10. fotó Radics Anikó stílusos mintázatú doboz- családja

11. fotó Sölch Bernát Máté újszerű, pozitív-negatív csomagolása

A kiállítás projektfelelőse dr. habil Kisfaludy Márta, a tervezést és kivitelezést segítő oktatók és tanárok a Terméktervező Intézetben: Dr. Hottó Éva, Korona Péterné és Magyari Krisztina, míg a Médiatechnológiai és Könnyűipari Intézetben: Németh Robert DLA és Tiefbrunner Anna voltak.

Dr. habil Kisfaludy Márta
intézetigazgató, dékán