Diplomakiállítással egybekötött Ruhaipari Szakmai Fórum (2018.02.05.)

Az RKK Terméktervező Intézete idén második alkalommal rendezte meg Szakmai Fórumát, melyen a meghívott előadókon kívül olyan neves cégek képviselői és tervezők is részt vettek, mint Salga Zoltán (Salzol Kft.), S. Hegyi Lucia (Luan by Lucia), Dolhai Zoltán (Intrudair Kft.), dr. Kolyvek Antónia (Anthonydesign), Körtvély Adrienn (Good View Kft.), Heidinger Katalin és Süli Ágnes (Diapoló Kft.), Fodor Elvira és Laczkó Dalma (Horwear Kft.), valamint Bánóczki Péter (SB Ruhaipari Kft.).

Dr. habil. Kisfaludy Márta intézetigazgató nyitotta meg a fórumot, hangsúlyozva az együttműködés és együtt gondolkodás jelentőségét az ipar és az oktatás szereplői között.

Első előadóként Jörg Brucker (Handtex Bt.) mutatta be a Hochmuth GmbH német céget, mely 70 éve állít elő kesztyűket. Eleinte divat-és védőkesztyűk gyártásával foglalkozott, de 40 éve már futballkapusoknak gyárt professzionális kesztyűket. Főbb megrendelői az Adidas, Puma, Decathlon stb. A cég 4 országban 800 embert foglalkoztat. Magyarországon a komlói Handtex Hungary cégnél 50 dolgozóval zajlik a gyártás és a teljes cég innovatív fejlesztési folyamata.

Beofsics György (Beo Kft.) a Morgan cég képviseletében a modul rendszerűen felépíthető legújabb komplex megoldásokat mutatta be a gyártás-előkészítéstől a szabászati termelésirányításon keresztül az intelligens automata szabászatig. A Morgan Tecnica fejlesztőmérnökei Milánó mellett, Olaszországban dolgoznak, ahol a fejlesztés és a gyártás is történik.
Koleszár András (ÓE RKK) a Morgan 3Dress virtuális programját ismertette, amely felhasználja a világ legfejlettebb digitális technikáját, s ötvözi a hagyományos modelltervezés szakértelmét és a játék szoftverekhez alkalmazott 3D-s programfejlesztéseket.

A 2D-ben létrehozott új szabásminták a mellette megjelenő 3D-s ablak segítségével azonos időben, a kiválasztott testalkaton megjeleníthetők, módosíthatók. A program képes a különböző anyagokat és azok viselkedési tulajdonságait is szimulálni, valósághű mozgások során.

Fodor Csaba (Nyír-Gestum Kft.) egy saját fejlesztésű, termelésirányító rendszert mutatott be, mely a megrendelő komplex igényeinek megfelelően alakítható. Az Elizabeth valós idejű termékkövető rendszer által könnyebbé válik a termelés követése és irányítása, a gyártás tervezhetősége, a termék nyomon követése a gyártósoron, a kapacitás meghatározása, a minőségi ellenőrzés, illetve az egyéni termelés utáni munkabér meghatározása.

Sümeghy Claudia (Luan by Lucia Divatház), a divatmárkák marketingkommunikációjáról számolt be. Felhívta a figyelmet a generációk közötti különbözőségekre, hiszen már az Y és Z generációk vásárlási szokásai is jelentősen eltérnek. A legújabb információk szerint már nem a termék a fontos, hanem az élmény, amit a termék közvetít. Az előadó 10 pontban fejtette ki a legfontosabb szempontokat, amire feltétlenül figyelni kell a versenyképesség megőrzése érdekében a globális piacon.

Az előadók rendkívül inspiratív előadásai után sok kérdést és véleményt fogalmaztak meg a jelenlévők, majd kötetlen, személyes beszélgetésekkel zárult a szakmai fórum.

Dr. habil. Kisfaludy Márta DLA